Stentor, 24 februari 2014

Duikers zorgen voor bodem Bronsbergermeer
image-4233554
Fotograaf Patrick van Gemert

ZUTPHEN - De watertemperatuur van het Bronsbergermeer komt niet hoger dan vijf graden Celsius, winters koud dus.
Voor een aantal duikers, aangesloten bij de Stichting Onder Water Wereld Zutphen en omstreken, zondag geen beletsel om een frisse duik te nemen.
Zo'n twintig duikers, aangemoedigd door hun maten, gaan te water. "Vandaag doen we een nulmeting, we brengen voor de gemeente in kaart wat er allemaal op de bodem ligt", vertelt Kees van Toor, geestelijk vader van de nieuwe stichting, een overkoepeling van de duikverenigingen Albacare en Duiken in Zutphen, en duikschool Big Bubbles. Deze stichting die de belangen van duikers in Zutphen en omgeving behartigt, heeft sinds januari van dit jaar het beheer over het Bronsbergermeer. En daarmee een plek waar duikers, ook van elders, zich kunnen uitleven.
Van Toor: "Een ploeg heeft vandaag opgemeten waar de afzetting voor de zwemmers moet komen, die was deels beschadigd of verdwenen onder het kroos." Dan kruipt duiker Bart Adema op de wal. Drie kwartier was hij, gekleed in een zogenoemd droogpak, in het water. "Onder dit pak kun je nog een laagje kleren dragen, in tegenstelling tot het minder dure natpak. Maar drie kwartier is echt het maximum."
duikvereniging Albacare in het kort!
duiken in Zutphen met Albacare?
  • Wij zijn een duikvereniging uit Zutphen.
   Gezelligheid en duiken gaan bij ons hand in hand. Regelmatig zijn wij te vinden aan het Bronsbergenmeer in Zutphen.

   Kom meer te weten over ons onder het menu kopje ALBACARE.
  • Nieuwe leden zijn bij ons altijd welkom.
   Zoek je een leuke duikvereniging in de buurt van Zutphen? Je bent van harte welkom om vrijblijvend mee te trainen. Hier lees je alles over de voordelen van ons lidmaatschap.
  • Heb je een vraag?
   Op onze FAQ pagina hebben wij de meest gestelde vragen voor je verzameld. Staat je vraag er niet bij dan kun je deze stellen via ons contact formulier.
 • Duikvereniging Albacare is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond. Wij verzorgen onze opleidingen volgens de normen van de NOB.
  • Deze opleiding leert je duiken!
   Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater.

   lees verder….
  • Er gaat een wereld voor je open!
   Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdenwater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van jouw buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt in deze opleiding jouw horizon.

   lees verder….
  • Je duikt nu alweer een tijdje en je merkt dat het je steeds meer gaat boeien!
   De 3*-duikopleiding is een leergang van verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’.

   lees verder...
 • Een duikvereniging is geen duikvereniging als er geen activiteiten georganiseerd worden. Een kort overzicht
  1. kompastocht[+]
   Jaarlijks organiseren wij een kompastocht. Dit levert zo af en toe zeer verrassende resultaten op.
  2. drijftocht[+]
   Eens per jaar plonzen we met een groepje duikers in de IJssel bij Bronkhorst en wachten dan tot we er bij Zutphen weer uit kunnen.
  3. Duiken in Zeeland[+]
   Jaarlijks organiseren we een Zeeland weekend in het voorjaar.

Meer weten over de duiksport?

Stacks Image p976_n2902
Stacks Image p976_n2908
Stacks Image p976_n2905
Waarom zou je willen duiken?
 • Ontspanning[+]
  Je hebt een drukke dag achter de rug. Je stapt het water in en je ervaart hoe het is om gewichtloos te zijn. Duik na duik blijft dit een bijzondere ervaring. Daarom is er dus geen betere ontspanning denkbaar dan duiken.
 • Spannend[+]
  Kom je die grote snoek weer tegen die je vorige week gezien hebt? Weet je deze duik de sepia's wel te vinden? Is het jaargetijde van de snotolf weer aangebroken? Telkens weer weet je niet wat je de komende duik onderwater tegen zult komen. Daarom is duiken spannend.
 • Mooi[+]
  Het is voorjaar, de snoekbaars heeft haar eitjes gelegd. Dapper verdedigt zij deze tegen indringers, ook duikers. Hou je gepaste afstand dan kun je deze prachtige vis blijven bewonderen terwijl dit de rest van het jaar niet mogelijk is. Daarom is duiken mooi.
Stacks Image 975
Stacks Image p974_n2997

Duikvereniging ALBACARE Zutphen

Stacks Image p974_n3005
Stacks Image p974_n3008

Duikvereniging ALBACARE Zutphen
Wist je dat we sinds kort ons eigen clubhuis hebben!