Excursie meerval in Rha (Steenderen)

Excursie meerval in Rha (Steenderen)


Zondag 15 december 2013 hebben we op verzoek van Forellenvijver Breukink in Rha (bij Steenderen) een grote meerval gevangen en overgezet naar een andere vijver.

De opdracht; een meerval vangen in één van de visvijvers (vijver 2) en uitzetten in een andere visvijver (vijver 1) waar reeds 2 meervallen in zitten.

Het doel; De eigenaar, de heer Breukink, hoopt dat de volwassen meervallen gaan paaien.

5 duikers van onze vereniging hebben zich beschikbaar gesteld om deze klus proberen te klaren. Om 11.00 uur in de ochtend hebben verzameld bij Breukink in Rha, vervolgens omkleden waarna we gezamenlijk het plan van Han bespraken om de meerval te vangen. Het startplan was om een fuik uit te zetten en vervolgens middels een sleepnet op lijn richting de fuik te zwemmen/lopen. Op het moment dat we bij de fuik aankwamen en de gelederen zich sloten bleek dat we diverse vissen hadden; karper, steur, forel en een giebel. Helaas zat de meerval echter niet in ons net, tijdens onze 1e poging vertelde 1 van de forelvissers dat de meerval 1.70 à 1.75 meter zou zijn. Naar aanleiding van deze mededeling dachten wij; “Dat zal wel visserslatijn zijn”, maar dat hij groot zou zijn was ons wel duidelijk.
De duikers van duikvereniging Albacare Zutphen die de klus geklaard hebben.
Van links naar rechts: Arjan ter Schegget, Bart Adema, Raymond Govaers (boven), Han Bartels (onder) en Felix Post

Poging 2; had helaas ook niet het gewenste resultaat, hierdoor waren we genoodzaakt om onze plannen om te gooien. Tijd voor een kopje koffie:


Poging 3; Een ander fijnmaziger net met een drijflijn aan de bovenzijde en 5 duikers die de lijn van onderuit opzwommen van de ene kant van de vijver naar de andere zijde. Aan de overkant aangekomen met vervuilde apparatuur, blazende automaten en bemodderde pakken en gezichten, waren we hoopvol wat we zouden aantreffen in het net. Tijdens het opzwemmen van het net kregen we regelmatig een beuk van een vis die probeerde door het net te ontkomen. Voorzichtig hebben we vervolgens van onderuit het net op de kant getrokken, diverse vissen kwamen er tevoorschijn; forellen, karper, snoek en allerlei kleine visjes en uiteindelijk kwam de gezochte meerval ook omhoog. Het monster bleek 1.82 meter en ongeveer 70 kg (geschat), kortom een volwassen man!


Het 'monster' van Rha getemd door Albacare Zutphen
Het 'monster' van Rha
Na het dier uit het water getild te hebben en op een zeil gelegd te hebben was het even de tijd voor foto’s, de vele geïnteresseerden wilde allemaal een foto/film maken voor zijn of haar archief. Nadat we hier kort de tijd voor genomen hadden wilde we graag onze opdracht verder uitvoeren. Met 8 man tilden we het monster vervolgens naar zijn nieuwe bestemming. Hier hebben wij hem uitgezet in zijn voorlopig nieuwe huisvesting, zijnde vijver 1. Als beloning voor deze leuke klus kregen we vervolgens nog een aantal vissen (steur, giebel en 4 zalmforellen) mee om uit te zetten in onze vaste duikplas; het Bronsbergermeer.
Commentaar
Zie oudere berichten...